Sähkö­pyörä

Mikä ihmeen sähkömaastopyörä?

Sähkömaastopyörä, tuttavallisemmin sähkis, on nimensä mukaisesti 250W sähkömoottorilla ja 500-750Wh akulla varustettu polkupyörä, joka soveltuu erinomaisesti kaiken tyyppisiin maastoihin ja erilaisiin ajo-olosuhteisiin. Leveät, reippaasti kuvioidut renkaat tasoittavat ajoa, mikä tekee hankalassakin maastossa etenemisestä helppoa kaiken tasoisille ajajille.

Talvikelillä kannattaa alle vaihtaa nastarenkaat. Ne ovat kehittyneet viime vuosina hurjasti tarjoten maastoajossa miltei asfalttimaisen pidon.

Tunnetko jo täysjoustot, jäykkäperät ja fatbiket?

Maastopyöriä on kolmea tyyppiä: täysjoustot, jäykkäperät ja fatbike-pyörät.

Täysjoustot joustavat edestä ja keskeltä, jolloin myös takarenkaalle saadaan reilu joustoliike. Meno on tällöin tasaista kovemmassakin vauhdissa. Täysjousto on vauhtia rakastavan valinta, joka toimii oikein mukavasti kaikenlaisessa käytössä (vrt. auton jousitus). Hinta on tosin noin 1000-2000 € jäykkäperäistä maastopyörää kalliimpi.

Jäykkäperäiset pyörät edustavat perinteisempää pyörägenreä eli niissä on joustoa pyörän eturenkaassa. Ne soveltuvat hyvin hiekkateille ja tasaisille poluille hiekkakangasmaastoon.

Sähköpyörä

Fatbike-pyörät erottaa muista pyöristä todella leveät, 4-5 tuuman renkaat. Usein tällaisissa pyörissä ei ole jousitusta ollenkaan, vaan leveät renkaat hoitavat jousituksen tehtävää ja tasoittavat menoa sopivasti. Leveät renkaat tarjoavat myös mahtavaa pitoa. On uskomaton tunne, kun alhaalla polulla katsoessa ajattelee, että voiko tuonne ylös päästä mitenkään, ja kohta sieltä jo katselee hienoja maisemia. Renkaissa riittää vain 0,2-0,8 barin paine maastosta riippuen.

Markkinoilta löytyy myös etupäästä joustavia malleja, ja jopa täysjoustavia fatbike-pyöriä on alkanut tulla markkinoille. Näillä fättäreillä on mahdollista ajaa käytännössä ympäri vuoden ja millaisissa olosuhteissa tahansa: lumella, hiekalla, suolla, metsässä. Pyörä toimii myös asfaltilla, kun rengaspaine nostetaan noin 1 barin paineeseen. Vaikka fatbike onkin kokonsa puolesta massiivinen normaaliin pyörään verrattuna, on sen polkeminen yllättävän kevyttä, varsinkin kun sähkö vielä avustaa menoa

Veroetua sähkömaasturista

Sähköpyörien suosio lähti räjähdysmäiseen kasvuun 2020-luvun alussa. Suosio on kiihtynyt edelleen työsuhdepyöräedun siivittämänä, ja sähköpyörät ovat nykyisin tuttuja ilmestyksiä myös kaupunkien työmatkaliikenteessä. Työsuhdepyörällä ei tarvitse välttämättä ajaa töihin, vaan se on tarkoitettu työntekijän hyvinvoinnin lisäämiseen. Veroetu on 1200 € vuodessa ja edun voi jakaa usealle vuodelle, jolloin myös kalliimman täysjoustopyörän hankkiminen on mahdollista. Sähkömaastopyörän voikin arvella vakiinnuttavan paikkansa Suomessa nimenomaan vaihtelevien maastojen ja ajoittain myös yllätyksellisten sää- ja keliolosuhteiden takia.

Kenelle sähkömaastopyörä sopii?

Sähköpyörät sopivat ihan kaikille mummoista ja vaareista nuoriin ja jopa eskari-ikäisiin lapsiin, motocross- ja enduro-kuskeja unohtamatta. Sähköpyörien ansiosta perheet voivat nauttia yhdessä mahtavista luontoelämyksistä, kun aiemmin ehkä vain perheen vanhemmat ovat voineet tehdä pidempiä lenkkejä yhdessä.

Se, joka sanoo, ettei sähköpyörällä kunto kasva, ei ole yleensä kokeillut sähköpyörää parkkipaikkaa kauemmas. Tämäkin myytti on murrettu allekirjoittaneen toimesta!

Tutustu valikomaan verkkokaupassamme